Зимен лагер на Мальовица

Откриване на зимния сезон

На 16 и 17 декември в района на х. Мальовица проведохме зимен лагер. В него участваха Станислав Радков (на най-долната снимка), Лъчезар Карчев, Евгени Бахчеванов, Тихомир Стоянов, Владимир Крумов, неговата “другарка в жувота” Оля и аз – Иван Ненков. Целта на лагера беше да преминем траверса на Мальовица.

Технически ръководител на проявата беше кучицата Чери, която без много излишни думи и съвети успя да наложи авторитет и уважение, благодарение на които траверсът приключи безаварийно и с пълна и безусловна победа на Дихателите!

Вечерта на 15ти макар да пристигнахме късно на хижата бяхме посрещнати като добри приятели. Вече на много хора е известно колко се промени хижа Мальовица за времето, в което Байно командва парада – условията са перфектни, а отношението на всички служители е като за в планина. Гостоприемни и винаги ухилени, тези хора определено са си паснали на мястото и е истинско удоволствие да им отиде човек на гости. За алпинистите пък хижата отново е място, където могат да получат подслон, хубава храна и адекватен съвет за условията и местата за катерене. Абе казано с една дума – х.Мальовица е в най-добрите възможни ръце. Специални благодарности и пожелания за здраве и успех на цялата тайфа – Байно, Катя, Безкосигин, Зайо и Байо, Кари и т.н.

Та да се върна на думата си. След като се събрахме на хижата започнахме да кроим планове за новия ден. Условията в района бяха коренно различни от миналогодишните. Тогава на откриването на зимния сезон, снегът беше много повече, времето нестабилно и условията за катерене – опасни. Сега обаче, нещата бяха на абарот – супер хубаво време, малко сняг (освен в дълбоките улеи), значително малко хора (хей,какво изпуснахте само!). Просто погода штурмовая.

На 16ти рано рано стегнахме багажа и задухме към вр. Мальовица. Изкачихме го по Североизточния му ръб, като работихме на две групи и се осигурявахме на места. От самия връх започнахме траверса по посока на вр. Орловец. Преминахме билата на Еленин връх и Безимен, спуснахме се на премката към Петела и изкатерихме склона на вр. Орловец. Първоначалните ни планове бяха да не качваме този връх, което често се прави в последните години с цел спестяване на време. Все пак подсичането не открихме и вершинката биде “покорена”. От там през премката между Злия зъб и Орловец достигнахме заслон БАК. Тук Влади успя да осъществи едно богоугодно дело, тоест да остави кутии с медикаменти и неща от първа необходимост, подсигурени от УАСО, които да се използват при аварийни случаи.

Вечерта се прибрахме в х.Мальовица. Траверсът, който осъществихме този ден е от IV А категория, според руските стандарти.

На 17ти отново при хубаво време преминахме през заслон Страшно езеро , вр.Голям Купен, Ловница и пак з.БАК , като този траверс е от III A категория.

Те така се правят нещата – с добри приятели и благосклонни планини!

Успех на всички!
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

eighteen + 10 =