Дихателите

Александър Димитров

Александър Димитров - Сашо. Физикът на клуба, който се занимава с изготвянето на клубни бомби, които поразяват вражеските клубове :) Сашо може да ви обясни всяко едно просто действие по сложни математически принципи:) Иначе е един от най-точните и съвестни хора в клуба. Ама хората с недоразвито математическо мислене да му мислят... Сашо е и първият клубен член с научна степен Доктор на науките!

Александър Димитров

Това е вторият Александър Димитров в нашите клубни редици, но приликите със Сашо, доктора на науките по физика свършват тук. Сашо е от компютърните специалисти, които са силно застъпени в Дихателския колектив. При все, че в градска среда е много мил, тих, учтив и отзивчиво-коректен, на скалите може да ви изкара акъла с тарзански крясъци и силни емоционални изблици към по-трудните маршрути. Имайте едно наум ако катерите в близост до него да се държите здраво за скалата, защото понякога неговите викове на щастие при преминаване на опасен пасаж могат да ви дисбалансират и стреснат :)

Александър Монев

Поради зачестилите повторения на Сашовци в клуба, почваме да ги обозначаваме с цветове. Е, това е Сашо Рижия - няма как да го сбъркате. След множество щури приключения от ранна детска възраст (как не са го кръстили Сашо Белята), катеренето е поредното щуро преживяване за Сашо. Пламъчета в очите, вятър в косите и айдееее - по баирите и скалите. Чудесна свръзка за къси и дълги маршрути, приятна компания за бира, турне до Хърватска, айляк-море с децата или раздумка край лагерното огънче. Абе с две думи - огън-момче.  

Ангел Златанов

Гледайте го - и в момента си мечтае как ще наръга тоя френд в някоя идеална цепка, докато пъне поредната психарска премиера. Поредното куцо попълнение на клуба. Предвижда дни напред дали на Враца ще вали - гледа на капачка. Някакво място на тура е пасажесто? Споко, Гелето си носи стълби :)

Ася Джамбазова

Ася Джамбазова е второ поколение алпинист... Тъй като всеки алпинист е длъжен да надскочи направеното от поколенията преди него, Ася маркира целите си от 8100 метра нагоре (8100 - щурмови лагер на българската експедиция на Еверест 1984). Освен това е майстор във въртенето на йо-йо и известен DJ. С нея процентното съдържание на жени в клуба ни се увеличи с около 20%, което също не е за подценяване, както и приликата й с Голямото пиле от ул. Сезам :)

Атанас Ставрев

Насето опитва с интерес всякакви приключения, които изискват здрави ръце и добра координация - било то катерене, слак, слинг или сняг. Много добър на психо-пасажите - слага клема и подминава с леко потрепване на квадрицепса, без да му мигне окото. С невероятното си спокойствие и лека усмивка се вписва във всяка приятна компания. Напоследък се губи в терзания между горния и долния свят, а именно - дали да се катери нагоре, или надолу - но добри приятели го връщат към верния път :)

Венцислав Костов

Поредният редовен приятел с нередности в главата:) Човек, който тича, накъдето сърцето му подскаже :) Това може да значи баири, може да значи бири, може да значи курсове към Баунда, помагане в нашите курсове за начинаещи, отказване на цигарите и алкохола и какво ли още не :) Абе, душичка...

Владимир Крумов

С помощта на астрономическите си познания определя вероятността за успех на дадена клубна проява по звездите :) Затова винаги можете да разчитате на благополучно завръщане, ако тръгнете с него. С известна склонност към "заебаване", но винаги успешен край на всяко алпийско начинание, Влади е перфектната свръзка! А отскоро и горд татко!

Деляна Костадинова

Търпелива и мила, Деляна е човек, на когото винаги може да се разчита! Макар, че на турски Дели означава луда, нашето Дихателче е далеч от лудостта, ако не броим лудешко-детските пламъчета в очите й (най-често се наблюдават в близост до катерачни обекти :) Незаменим спътник и за всяко приключение, изкатерване, или пътешествие! И невероятен майстор на домашната вишновка ;)

Десислава Балакчийска

Деси, или още позната като Кексчето (защото не е кифла), е от най-новите попълнения в клуба ни. Успява да съвмести катеренето с карането на борд и колело, а историята помни нейния безстрашен челен опит да отмести трамвай, изпречил се на пътя й докато си кара байка. Деси е чудесен, отзивчив и верен приятел, с когото е песен и катеренето, и пътуването, и лагерното огънче. Характерна особеност на Деската: все не се получава да изкатери догоре "Трите плочи" на Враца :)

Желязко Мечков

Мечков - клубният пешерняк и спасител Въпреки че е вражески агент от ПК София, се катери много яко и няма грешка, ако тръгнеш с него по маршрудите. Супер приятелче е, спокоен и мил, само внимавайте къде си хвърляте найлоновите пликчета. Не можем да му отречем, че е първият в историята на клуба написал молба за членство.

Иван Ненков - Гаджото (1979 - 2007)

Гаджото - председателят, който води членовете на клуба към нови върхове. Геният на големите планове и широките усмивки. Но не се отпускайте - той е гений и в мъмренето :)

Иван Савев

Тука всичко си е ток и жица. Бате Тро - расте, но не старее. Може да ви разкаже как се клещи в тънка цепка с такова сладкодумие, все едно вие самите сте били в Йосемити. Може да ви даде най-точните напътствия и да разкаже подробно всички характеристики на всяка екипировка, свързана с алпинизма.

Йордан Чобанов

Нашият йорданист-египтолог, който открива нови похвати от йорданистиката в катеренето, най-вече А4 :) Даката проявява божествено търпение към курсистите, докато не ги заплаши да ги напляска. Където не минава чисто, минава мръсно. Това е положението, братя :)

Константин Стамов

Който няма досег с планината, той не знае Коцаев. Виден фрийрайдър, псс-ар, че и Дихател, Коцайката е винаги готов да се впусне в поредното приключение. Важното е да е freeride! Иначе, долу, в града е програмист, съпруг и баща на двама прекрасни младежи. Страхотен приятел - сериозен, когато е нужно, и генератор на простотии, когато... а бе, винаги! Почитател на максимата, че катеренето е подход към бирата. Може дори да прескочи първата част и да стигне директно до същината :)

Ксения Соболева

Девойчето с широката усмивка, което може да се сприятели с всеки. "Душата на клуба" Ксе винаги намира път към хората, а къщата й както се знае е обявена за хижата на клуба. Да не забравяме обаче, че кака ви Ксе може и да ви напляска, ако не слушате, но пък е корава алпинюга и ви я препоръчвам ако сте решили да одите по кофти маршрути. kcekce.blog.bg Прекрасно е да се намериш в катеренето, но когато започнеш да се губиш в него - време е да се потърсиш другаде :Р

Любомир Николов

Ценно допълнение към "Младостката" секция на клуба, Любо е не само катерач, но и запален планинар, винаги готов да се впусне в някое безразсъдно приключение из планините.    

Марина Михайлова

Маринчето изглежда сладко и безобидно, но може да ви изяде с парцалките... Това прави политиката с хората... Острият език и яките бицепси на нашата Марина могат да ви закопаят в земята. Иначе е човеченце, което ще ви обсипе с нежност. А стигне ли до скалите, няма спирачка :)

Михаил Праматаров

Мишо не се подлага на стройно описание и характеризиране. Каквото и да се напише за него, няма да добиете представа що за човек е, докато не го опознаете. Освен, че е супер образ, той успява да съвместява катеренето с карането на сърф и с преподавателската си дейност – през седмицата той всява страх и ужас у студентите на УАСГ. Любител е на „твърдото гориво” и горд притежател на Голф 3 (возенето в колата му не е за хора със сърдечни проблеми :)) Онова, което може би не знаете за него – някои от най-яките сгради в Мароко ги е измислил и проектирал той.

Наталия Николова

Натали, или накратко - Нат, е любима компания за катерачни приключения. Ще стане рано, ще спретне баница, ще стигне първа до обекта, ще изводи маршрута и ще ви скрие шапката. Е, има и дни, в които ще предпочете "найлонинга" под маршрутите, но и това си има своя чар. Борави еднакво добре със сечива, котки, джаджи, еспадрили и тигани. И е майсторът на палачинковите партита.

Нихат Гюрбюз

Нико е един от най-активните членове на Общинския алпийски клуб на гр. Чанаккале, Турция. Тази година имахме удоволствието да обявим този добър, силен и сърдечен човек за почетен член на нашия клуб. Нико е наш приятел от 2003 година насам, когато той и още десетина членове на неговия клуб дойдоха на гости в БГ за да изкарат курс по скално катерене при "Млад Дихател". Оттогава той ни е посещавал пак неведнъж, винаги съпроводен от усмихнати и хубави хора, които също станаха наши приятели. Очакваме го пак тук през септември тази година. Нико стои в основата на организацията на двете ни клубни гостувания в Турция, когато бяхме посрещнати като у дома при мама. Благодарим ти за всичко, Нико!

Огнян Гъдуларов

Оги е един заразително усмихнат и позитивен човек, типичен Дихател. Откакто е в клуба съществено вдига летвата на онсайт-проходимостта (и на годинките, хаха). Един от "ветераните" в катеренето (макар да изглежда 20-годишен си има от онези, старите разрядни книжки), зад гърба си е натрупал години опит, изкатерени маршрути и състезания. Освен на скалите, е майстор и на слаклайна. По професия Оги е ветеринарен лекар (полезна информация за всички в клуба, които имат домашен любимец), а последните му работни проекти и предизвикателства са свързани с каузата за по-добро образование за децата. Катеренето с него ще ви надъхва да дадете най-доброто от себе си, а пък после той неизбежно ще почерпи с някоя от неговите super-power благинки -- сушени плодове или какаови зърна :)

Петър Сертов

Пешо е от най-младите дихатели, дошли от Златния есенен курс на 2013-та. Ентусиаст за всякакви планински и катерачни мероприятия, включително повторно посещение на практиките на курса. Способен е да разкаже многословно за всякакви приключения, включващи изкачване на върхове, тичане с 30кг раница на гърба и надпиване с бира (и не само).  

Петьо Савов

Сам по себе си Петьо е напълно достатъчен, за да изпълни бургаската секция на клуба. Той е алпинист, пещерняк, бегач, рибар, ловец, виден творец на всякакъв вид Иликсири и сладкодумен разказвач на геройства край огъня. А най-вече - верен и добър приятел и свръзка, на която може да се разчита. Ако се чудите кой да изводи страшните въжета по тура, взимате Петьо и само го насочвате в правилната посока.

Петя Николова

Петя, по nickname Петката, е тръгнала от пещерното дело, и като повечето пещерни хора е напуснала дупките, за да се упъти към по-високи места. Едно скрито ангелче, което си пада едновременно по Нова Генерация и турската народна музика :) Има си и ангелски глас, ама трябва много да я юркате, за да го пусне на воля...

Петя Райковска

Петя Райковска, известна като "Петьофата", "Петьофчето", "Петенцето" :)

Сава Хрусанов

Савата е един от първите членове на клуба, с дългогодишен опит в катеренето. Притежава непоклатима психика, изградена след години катерене и живот в Германия. Въпреки, че е възпитаник на Класическата, никога не си е носил пръстена :) Това, което може би не знаете за Савата е, че освен любител и майстор на изтънчената кулинария, е маниак на тема "хубаво кафе".  

Силвия Младенова

Силвия е от най-младите дихатели, дошли от Златния есенен курс на 2013-та. Пълна с ентусиазъм за катерене по 7 дена в седмицата (ако може), като прави тегели с колело между офиса, стената за катерене, клубните срещи и залата на йога. На скали се изявява с всевъзможни и невъзможни движения, стига да помагат за изкатерване на маршрута. Способна е да изгуби всякакви вещи за отрицателно време, включително в собствената си раница.

Симона Иванова

Душицата, която е винаги с усмивка от ухо до ухо и те заразява с най-свежото настроение и ентусиазъм. Не я е страх от падането при водене и умее да лети красиво :) Освен това е невероятен кулинар с нейната запазена марка "Купчините", но трябва да има огън на открито и готварско фолио. Монката е ценител и на хубавата ракийка с добри приятели.

Стефан Велев

Още една машинка за катерене в клуба! Чефчето, познат още като Стефчо, не само сцепва скалите през лятото, ами е още едно допълнение към хората-с-панти в клуба. През времето, когато не се занимава с планини и камънаци, се занимава... пак със същото, защото е геолог.

Тихомир Стоянов (1982 - 2007)

Тихомир Стоянов - Тишо. Клубен еколог. В рамките на клуба провежда генетични експерименти, като използва за опитни животни членове на вражески клубове:) Дезертирал от клуб "Родни Балкани", Варна, след провал на генната модификация на председателя му - Малкия...

Филип Жазмати (1977 - 2007)

Бате Фил - майсторът на високите категории. Фил е човекът, когото пускаме напред по маршрута, ако ни очаква труден пасаж:) Катерачът, способен да катери без еспадрили, без осигуровка и без граници по вертикала... Едно стихотворение от майката на Фил:   Нима не ще посрещнеш веч зората?? Нима не ще те гали вече синевата?? Нима не ще застанеш на вратата да целунеш нежно майка, татко, брата?? Защо ни напусна, кажи? Защо от любовта си ни лиши като обичаше живота ти? А и всички те обичаха, нали? За теб ще плачат и цветя, и треви. Ще тъгуват и животни, и треви. Ще тъгуват любимите ти планини. А нас много,много, много ни боли. От майка

Христо Кирилов

Ицката, който крие безброй таланти... Освен че се слави с яките си баници и вродената си дарба да троши болдърите, той е и страшен дърворезбар :) Също така е вечно усмихнат и много талантливо припява "пом-пом-пом-пом" на всяка възможна песен, дори и на Азис

Владимир Кирилов

Владето - още един Дихател от семейство Кирилови, брат на Ицката от клуба, ще ги познаете по еднаквата очарователна усмивка (и пиперливото чувство за хумор). Пълен с ентусиазъм за пробване на нови трад линии и стари врачански класики, Владето е човек, с когото спокойно можеш да идеш навсякъде, защото може да му се има доверие. Той хем ще се кефи на катеренето, хем ще се шегува, хем ще е на място и сериозен, когато трябва. Отвъд яките баници носи смело и добро сърце, а също носи на работа, на майтап и на бира.