Живей свободно! – катери се леко и умно през ронливите пасажи

Ронливи "павета"

С малки изключения, всички катерачи активно отбягват ронливите маршрути. Макар че не е необходимо да катериш в Доломитите (Италия) или в Блек Кенион (САЩ), където ако някоя хватка не ти харесва, можеш просто да я изхвърлиш зад гърба, за да се сблъскаш с това ужасяващо явление!

Ронливите камъни са факт от реалността и дори класически маршрути от III – IV категория могат да имат малки “чекмеджета” или по-големи “бомби със закъснител”.
Ако катерите, със сигурност някъде има камък с вашето име на него. Следващите редове ще ви покажат как да направите така, че на този камък името ви да се окаже написано с правописни грешки и той да не е за вас!

1. Избягвайте го! Кoгато достигнете пасаж със свободни “павета” или заклещени лабилни камъни, първо потърсете начин да го заобиколите. “Лошите камъни” са на дългите маршрути от по няколко въжета, където скалата е умерено трудна, но непозната, а мислената линия на изкачването минава точно през ронляците.

2. Пробвайте хватките! Ако все пак трябва да преминете през ронлив пасаж, внимателно тествайте хватките си преди да ги хванете! Има ли пукнатина около хватката? Дали тази последната е монолитно свързана за скалата? Пробвайте хватката като внимателно ударите с длан по нея. Ако звучи на “кухо” или вибрира, бъдете нащрек! Помнете: това, че хватката е покрита с магнезий, не означава че тя е стабилна!

3. Бъдете внимателни! Опитайте да си представите каква е посоката на натиска, който упражнявате върху нестабилните “павета”. Не дърпайте навън или към себе си – това може да извади от равновесие хватката. Натоварвайте я право надолу, движете се внимателно и се постарайте тежестта на тялото ви да е на краката!

4. Очаквайте най-лошото! Контролирайте баланса си така, че ако хватката излезе да не загубите равновесие и да не паднете! Ако извадите павето, извикайте силно “Камък” На ронлив пасаж очаквайте нестабилни осигуровки както за себе си, така и за свръзката ви.

5. Дали да се осигурим или да не се осигурим?
Няма категоричен отговор на този въпрос, особено когато става дума за катерене по ронляци. Психологическата сигирност, която може да ни даде една макар и нестабилна осигуровка не може да заличи опасността от продължително падане с нестабилното паве, излязло в резултат на намесата на поставената джаджа. Въпреки че френдовете са по-подходящи от пасивните осигуровки, най-често е по-правилно да си спестите осигуряването!

6. Взимайте под внимание сезона! През пролетта, с нейните резки температурни промени, както и след проливен дъжд, скалите стават най-ронливи. При такива обстоятелства, винаги “имайте едно на ум”!

И най-важното: Не е необходимо да предизвиквате съдбата, като катерите без каска! С новите ултра-леки модели, почти ще забравите, че имате нещо на главата!

Автор: Стив Левин
Рисунка: Майк Тий

Превода е от www.climbing.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

11 − 5 =