Решителността – как да я поддържаме на високо ниво и защо я губим

Решителност

“Докато катерача не изгради в себе си решителност като качество, винаги ще има колебание, шанс да отстъпи и да не успее” така започва един често цитиран пасаж от книгата на Уил Мъри “Шотландска експедиция в Хималаите.”

Решителността може да ви изведе през трудните пасажи или напротив – да ви свали на земята. Какво позволява на някои катерачи да използват това качество, а на други не? Решителността не е нещо, което някои притежават, а други не. То е по-скоро способността да носочваш вниманието си в друга посока. Има време, в което се подготвяш и време, в което действаш. Решителността се появява на сцената в момента, в който трябва да преминеш от подготовката към действие, от “мислене” към “правене”. Нивото ви на решителност зависи от това как осъществяваш този преход.

Ако опитваш маршрути, който са ти на границата, ти увеличаваш вероятността да паднеш. На труден маршрут катерачът е изправен пред дилемата – да прояви решителност и да катери или ако би паднал лошо, да отстъпи. Тренирайте решителността си като избирате трудни, но добре осигурени маршрути.

“Избягващо поведение” Повечето маршрути се състоят от леки и трудни пасажи. “Избягаващото” поведение се проявява когато достигнем до трудно място – вие търсите изход от страха, предизвикан от рискованото катерене и от реалността да паднете. Спомнете си, че вие опитвате труден тур, за да предизвикате себе си, не за да се измъкнете лесно. Посрещнете трудността, не я избягвайте!

Динамика на преодоляване на страха: Страхът ще го има докато не се отпуснете и не проявите решителност. Преди всеки труден пасаж има линия на решителността.
Когато сте изправени пред трудност, вниманието ви е насочено към това да съберете информация и притеглите възможностите. Когато действате, трябва да спрете да мислите и да фокусирате вниманието си върху осъществяването на тези опции. Тази последователност трябва винаги да се спазва. Убедете себе си, че има само две възможности – да преминете или да паднете! Тогава, бъдете решителни! Направете движенията! Като приемете, че може да паднете вие намялявате натиска върху мисленето ви и отстранявате възможността да премисляте действията си.

Очаквания: Очакванията ви или засилват решителността ви, или я отслабват. Навлизате в труден пасаж, трябва да очаквате, че ще се чувствате некомфортно. И най-вече, насочете очакванията си към усилието, а не към резултата от него. Това ще задържи вниманието ви върху качеството на катеренето ви. Фокусирането върху усилието ще ви помогне да се учете, защото може да откриете грешките си за разлика от дилемата “минавам/падам”, пред която ще се изправите, ако гледате само резултата. Решителността ви ще е стабилна, защото вие получавате каквото искате – учете се стъпка по стъпка.

Мотивация: Нивото ви на мотивация също влияе на решителността ви! Когато мотивацията ви се влияе от страха – страх от падане, провал или загуба на контрол – вие навлизате в трудния пасаж с мисълта за отстъпление. Фокусирани сте върху това, което не искате да се случи. Вместо това, създайте си позитивна мотовация. Кое е онова, което ви доставя удоволствие при трудно катерене? Изходът може би е несигурен, но вие определено знаете, че може да му повлияете. Насочете изискванията си към това влияние и към усилията, които предприемате.

Използвай знанията си: Първо открийте преходните моменти – онези преди трудните пасажи. Преценете последиците от евентуалното падане и ги приемете. После, останете позитивно мотивиран по отношение на възможностите, които търсите. Накрая, бъдете решителни! Освободете се като действате уверено по пасажа. Насочете вниманието си към самото катерене и запазете очакванията си в сферата на самото усилие. Проявете решителност към определеното движение – просто спрете да го мислите и го опитайте!

Превод от www.climbing.com
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

4 + 1 =