Грешките, които трябва да избягваме – част I; Водене

Непълен списък на евентуалните пакости, който може да сътворим на себе си или другите

Тук публикуваме списък на грешките, които не трябва да се допускат когато водим, осигуряваме и пускаме рапел. Материалът е подготвен с участието на редица активни катерачи, които са давали мнението си чрез форумите на катерачният сайт www.chockstone.org

Естествено и за съжаление, човек е много по-изобретателен, когато става дума за глупостите, които може да направи, така че списъкът не е 100% пълен. Всеки които има какво да добави към него, нека го направи в коментарите. Така се надявам и ние да дадем приноса си към отбелязване на грешките и да направим катеренето и алпинизмът по-безопасни и привлекателни.

ВОДЕНЕ:

1. Да си ударим главата в скалата при падане или да бъдем нокаутирани от падащо паве. Носете каска! Кое е по-модерно – каска или кома?
2. Да заведем начинаещ на дълъг маршрут и да се зачукаме, защото той не може да се изкатери след нас! Научете се как да се осигурявате по екипирани и неекипирани маршрути. Преди да тръгнете нагоре научете свръзката си да се самоизвлича на самозатягащ възел по въжето!
3. Да направим фактор 2 на самата осигуровка! Помнете – винаги включвайте примка на най-високия болт на площадката, когато водите по дълъг маршрут.
4. Да замръкнем или да се изложим на ненужен риск, защото сме си забравили челника в палатката. Решението е очевидно!
5. Да се обърнем с главата надолу, в резултат на това, че при траверсиране въжето ни е минавало зад крака! Трябва да внимаваме къде върви въжето.
6. Да увеличим фактора си на падане или пък да си създадем допълнителна работа тъй като въжето се “трие” много и върви трудно! Удължавайте включванията си с ленти и/или водете с двойно въже.
7. Да станем свидетели нa пандюлването на втория или третия към скалата. За да го предотвратите, оставяйте достатъчно инвентар на траверсите. Внимавайте да не би вторият, увлечен в разекипиране да забрави, че има и трети след него.
8. Динамично натоварване на един от клиновете, тъй като друг се е извадил. Разпределете натоварването на всички точки чрез ленти или други средства.
9. Да се доверим на френд, поставен в цепка с успоредни и гладки стени. Такъв френд не би издържал и тежестта на човеко тяло. За да държат френдовете се поставят на грапави повърхности.
10. Да организираме площадка на джаджи в една и съща цепка, на един и същи блок или скала. Представете си, че блокът се отчупи – цялата ви осигуровка ще отиде по дяволите. Когато сте изправени пред “перфектната цепка” изкушението да я обкичите с джаджи е голямо. Не слагайте всичките си яйца в една кошница!
11. Да тръгваш за първи път по маршрута и да се окажеш без достатъчно примки поради ненужната им употреба, излезли по надолу френдове и клеми, ужасяващо соло или по-лошо! Имайте предвид колко тежат примките – вземете ги всичките дори това да ви се струва праволинейно!
12. Да сигнализираме на партньора си, без да добавим името му. Правилното е, например,”ок, Джон, осигурих се”, а в отговор “добре, Хари, пускам те” и после потвърждението “да, пускай, Джон”! Познавам поне един катерач, който е бил откачен от партньора си, тъй като последният действал в отговор на “осигурих се”, извикано от друга свръзка наблзо!
В допълнение двамата трябва да имат алтернативна система за комуникация, когато не се чува. Например три резки подръпвания на въжето след това пауза и после още три резки подръпвания може да означава, че сте организирали площадката и вторият може да тръгва.
13. Излизането от маршрута или пък тръгването по грешен тур, в резултат на внезапен порив към приключения или ненужно поемане на риск! Когато тръгвате по нов маршрут за пръв път, трябва да сте добре подготвени. Прочетете гидовника внимателно, ако имате тази възможност и определете наличните пътища за отстъпление преди “ножът да е опрял до кокъла”!

Превод от www.chockstone.org
Коментари

  1. Внимавайте как прекарвате въжето през карабинерите. Ако то излиза по посока на ключалката има реална опасност при падане въжето да отвори карабинера. Друг вариант – въжето се засуква на възел при карабинера и 1-2 м след него се оказва, че не можеш да продължиш нагоре. Това го видях със собствените си очи на старата стена в Академик.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

nine − one =