Винс Андерсън за Томаж Хумар:”Нямаше как да му помогнем”

Нанга Парбат - Рупалската стена www.mountaineverest.net

По време на една от свойте лекции в Мадрид Томаж Хумар каза: “Алпинистът не моли други алпинисти за помощ. Да помогнеш на изпаднал в беда в планината – това е лично решение, което взимаш, защото така го чувстваш. Никой няма право да те моли за помощ.

Колкото до американците, ами техният Базов лагер беше близо да нашия. Те дори се отбиха два – три пъти да видят как върви при нас и определено бяха добре запознати със ситуацията, в която се намирах. Какво са направили и какво не и най-важното защо – това трябва да питате Стив и Винс, не мен.”Ето какво мисли по този въпрос Винс Андерсън, който малко след опита на Хумар изкачи стената в алпийски стил заедно със Стив Хауз.Винс:

” 1. Неговият Базов лагер не беше близо до нашия. Той беше разположен на час път през глетчера така че ние нямахме какъвто и да е редовен контакт с него или с неговите хора.
2. По това време ние се аклиматизирахме на маршрута ” Шел” и нямахме никава представа за ситуацията, в която Томаж се намираше.
3. Дълго време нямахме каквато и да е информация за него, освен слухове от местните. Тези слухове бяха доста недостатъчни като информация. Томаж ни беше дал номера на мобилния си телефон, когато минахме през Базовия му лагер и ние няколко пъти опитахме да му звъннем, но неуспешно.
4. Дори и да знаехме, едва ли щяхме да можем да направим кой знае какво за него. Ние все още бяхме в процес на аклиматизация и щеше да е рисковано да се придвижим бързо към височината, на която той се намираше.
5. Ние не сме минавали няколко пъти през неговия БЛ както той самият твърди. Минахме от там един път тъй като от там се минаваше за нашия БЛ. По това време той все още беше в Базовия си лагер. Наистина един от членовете на нашата група посети неговия лагер на следващия ден след като Хумар беше спасен.”

Информация за Винс Андерсън ще намерите в ПРОФИЛИ.

Материалът е преведен от www.mountaineverest.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

2 + twenty =