Трети заключителен етап на проект “Матерхорн 2006”

Зимно изкачване не Северната стена на вр. Матерхорн, Швейцария

Започна последният етап от подготовката на състава поставил си за цел зимно изкачване на Северната стена на вр.Матерхорн.
Иван Савев, Иван Ненков и Филип Жазмати планират да заминат за Алпите около 25ти февруари.

Екипировката е почти събрана както и финансовото обезпечаване на проекта. Тримата дихатели си поставят за цел да осъществят едно трудно зимно изкачване като генерална репетиция за участието им в предстоящата експедиция “К2 – 2006”.

Във връзка с това и в рамките на републиканската алпиниада, която се проведе в района на х.Плевен, в края на януари тримата направиха изкачване на тур “Варна” на Северния Джендем само за 5 часа. Времето беше рядко хубаво – без мъгли, снеговалеж и вятър, което позволи на тримата да се движат по маршрута почти постоянно на френска свръзка и в бързо темпо. Целта на тази тренировка беше да се доуточнят някои подробности в планираната тактика на изкачване в Алпите, както и да се постига все по висока спортна и физическа форма.

На заслон Ботев Троджи, Гаджото и Фил се срещнаха с други четирима представители на клуба – Ясен, Ксения Соболева, Ники Николов и Методи Николов, които бяха тръгнали към върха следвайки зимната пътека. След кратка бир-пауза, Ясен, Ксения, Филип и Ники продължиха към върха, достигнаха го и слязоха вечерта в хижата, а другите трима през заледения склон на вр. Дюзчал се прибраха малко по-рано в х.Плевен. Естествено всички бяха навреме за курбан-чорбата, с която организаторите на алпиниадата и присъстващите алпинисти отдадоха почит на загиналите в района планинари и си пожелаха здраве и хубаво време.

Заключителният етап от подготовката включва още два лагера на Вихрен, както и индивидуални тренировки на алпинистите.

Повече информация за планираното изкачване скоро ще може да намерите в секция “Проекти”, а схема на тур ”Варна” – в “Маршрути”.

В рамките на последния етап от подготовката ни за зимно изкачване на Северната стена на Матерхорн, на 4 февруари 2006г. проведохме лагер на вр. Вихрен, Пирин. Планът ни беше да изкатерим два маршрута по Северната стена на Вихрен за двата почивни дни.

В събота при много хубаво и стабилно време без особени проблеми преминахме тур “Народна армия” и същата вечер слязохме на х.Бъндерица. Движихме се почти през цялото време на френска свръзка, която е удачна за по-голямата част от маршрута като изключим траверсите.

За съжаление обаче неделният ден не бе толкова благосклонен към нас. Времето се развали, започна усилен снеговалеж и видимостта намаля. Това ни принуди да се откажим от идеята си за тур ”Камините” и да поемем към София.

Резултатът от този лагер беше, че освен поредната физическа и психическа тренировка, уточнихме някои нови неща свързани с тактиката ни за Алпите, а и тествахме личната си екипировка, за да изберем най-удачния вариант.

Схема на маршрута ще намерите скоро в едноименната секция.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

two × 4 =