Носете го под шапката!

Как да използваме каската си за съхраняване на малка аптечка

Катерачите обичат да се предвижват леко и бързо. Малко храна и вода, лек дъждобран или ветровка, челник – това е багажът за еднодневни маршрути. Обикновено аптечката остава в раницата долу, в основата на скалата. Дори да вземете малка аптечка с вас на маршрута, не е лошо всеки от катерачите да има превързочни материали и най-необходими медикаменти със себе си. Въпросът е къде да се сложат те?

Отговора намерихме в www.climbing.com

Нарастващата популярност на каските – едно здравословно въведение – ни предлага отговора на загадката. Малкото пространство между уплътнението на каската ви и външната “черупка” предлага възможност за съхранение на тези често много полезни неща. Все пак не всички каски имат такова “багажно отделение”. Ултра-леките каски обикновено нямат такова свободно място. Каските от рода на Edelrid Ultralight или Petzl Ecrin са много подходящи за такава мини-аптечка.

Според това какъв тип каска изполвате мястото за нея ще бъде различно по размери. Така че трябва да подберете добре онова, което ще сложите там. Определете кои от медикаментите са най-необходими, най-трудно заменими и невъзможни за импровизиране. Като начало нелоша мини-аптечка би съдържала марли, цитопласт, и някакви обезболяващи. Сложете ги в малък пакет, който се затваря добре. Сложете пакета между уплътнението и “черупката”. Не слагайте прекалено много неща или пък такива, които биха повредили каската ви (напр. нож или ножици). Разбира се в това “багажно отделение” може да сложите и други неща като описание на трудното слизане, нещо леко за хапване или дори тънък дъждобран. Може също да залепите цитопласт или дъг тайп от външната страна на каската ви за наложителни поправки или просто за да стои по-сигурно челникът ви.
Естествено тази мини аптечка не може да ви бъде полезна много при някой сериозен инцидент, но пък може да ви помогне да закрепите положението докато слезете долу до раницата си.

PS: Използвайте главата си – дъг тейпът и медикаментите за първа помощ могат да предотвратят едно лошо нараняване или изпускане на инвентар да се превърнат в трагедия. Такава мини-аптечка под каската може да увеличи сигурността ви – стига да я използвате умно!

превод от www.mountaineverest.net

автор: Пийт Райан
илюстрации: Майк Клиланд


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

1 × four =