Маршрут “Диагонала” на Враца

Маршрут "Диагонала"

Много приятен и красив тур, пасажът е 6+ категория по UIAA, ако преминете по вариант “Дюлфера”. Схема в www.climbingguidebg.com

Катерихме го на 1 април, аз (Ксения), Ники Николов и Лъчката Карчев. Началото на маршрута ще намерите няколко метра вляво от началото на тур “Карлово”. В гидовника за Враца има схема на маршрута, в която обаче пише, че по вариант “Дюлфера” няма оставени клинове. В момента не е така, някой го е наковал със спитове. Те обаче са малко надалечко поставени, така че се ползват и джаджи.

Първо въже на тура представлява диагонален траверс надясно по един характерен скален праг с храсталаци и дървета по него. Площадката е на 3 клина и се разпознава лесно. Второ въже също е траверсно, като целта му е да се достигне големия винкел горе вдясно. Него няма как да го сбъркате – красив, прав, дълъг винкел, 90 градуса ъгъл – като по учебник:)

По второ въже има кратък пасаж от 6 – 6+ категория – въздушно траверсче по бая загладена плоча. Не се панирайте там – има хватки, само трябва да ги потърсите.

Третото въже е по винкела, т. нар. вариант “Дюлфера”. Винкелчето поддържа около 5+ – 6- през цялото време, като често ви бодва по някое пасажче 6+. Площадката се прави метър-два преди края на винкела на спит с майон. На площадката има една огромна шипка, която ще ви избоде очите и каквото друго закачите по нея.

Четвъртото въже е и последно, ориентирайте се към излизането на всички маршрути от този масив – лесно въже с много храсталаци, които ви бъркат по дупките. Слизането става по стоманеното въже.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

1 × three =