Кремиковец – VI+/VII-

Маршрутът започва вдясно от “Горчивка” по полегнал винкел. Има дърво в началото.

Интересен и здрав маршрут. Има няколко клина, но си трябват и джаджи. Добре осигурени площадки.

Схемата е от старият гидовник, а още информация има на www.climbingguidebg.com

Описание:

1. Тръгва се по характерна цепка – в началото е полегнала, а после отвесна. Хубави места за джаджи, а има и клинове тук там. V категория. Има хубава площадка.

2. Надвесен винкел в началото, но с хубави джобчета. Достига се до лента, прекарана през скално мостче. Тя е поизгнила, но там може да се сложи и джаджа. Следва надвесено пасажче с дълго движение за хубава хватка. Ако човек си има ръст, тук ще му се стори по-малко от VI+/VII-, но за ‘нормални хора” си е трудно. След това по обрасъл винкел се достига до площадката.

3. Има възможност да се намери по-добро продължение нагоре по рошави пасажи и да се излезе някъде към върха на Иглата. Надясно се прави един дълъг траверс по равно и лесно и след 3-4 метрово откатерване се достига премката между масив Космонавти и Зъба.

Бележка: Може да се изкушите да се спуснете по кулоара в ляво от премката, който да ви изведе до основата на Зъба – ако сте решили да опитате още някой маршрут по същия масив. Трябва да внимавате, защото в този кулоар има много нестабилни камъни и клони, а накрая се спуска 10-ина метрово рапелче от дърво. Не мисля, че ще спечелите много време в тия драки!

Първо клубно изкачване от Николай Николов и Иван Ненков на 05.11.2005г.

Приятно катерене!

Коментари

  1. Пасажчето на второ въже може да се мине изкуствено – А2, има хубави дупки за клеми и малки номера френдове. Веднага след пасажа може да се направи стабилна площадка на джаджи, точно преди винкелчето, по което също има няколко интересни движения, може би от порядъка на VI-. Лично аз не намерих оригиналната площадка – след винкела има един клин, но е в лек надвес и мястото не е особенно приканващо.

    03.2007г.

  2. ха маршруда е много хубаф, ако сте с 500 сантиметровфо фъже, до фтората площадка то свършфа и ви трябва малък хразмер ъклеми, като е малко спек за втория, иначе много убаф маршруд.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

twelve + eighteen =