Тур “Секретарката и шефа” (VII/VII+ UIAA)

Враца, масив Урвич

Това е един красив маршрут вдясно от “Урвич” на едноименния масив.

Минава през характерни цепнатини и каминки. Подходът е лесен, а слизането става или по пътеката от противоположната страна на масива или на рапели по някой от туровете “Урвич”, “Саша” или комбинация от тях.

Преминат през октомври 2005г. от Ксения Соболева, Николай Николов и Иван Ненков – АК “Млад Дихател” – София.

Описание: Иван Ненков

Схемата е взета от www.climbingguidebg.com

Необходим инвентар: 13 примки, ленти, френдове и клеми/ексцентрици.
Време за преодоляване: 3-4 часа

Описание:

Първо въже: Тръгва вдясно от началото на “Урвич” по характерна цепнатина на джаджи. След първия спит се навлиза в малка каминка. Добра идея е тя да се катери отвън, тъй като вътре в нея има ронливи камънаци. Перфектни цепнатини за осигуровка, а има и още един спит. Каминката завършва с лек надвес вляво, който се заобикаля отдясно. Площадката е леко вдясно – има два лепени клина.
Пасажът на въжето е 6+ UIAA.

Второ въже: По характерна цепнатина на джаджи се достига до първата трудна плоча. На нея е и първият спит, точно под пасажа. Този последният се преодолява като се хване една отлепена плочка вдясно и се докопа една вертикална цепка. Категорията според мен тук е 7/7+ UIAA. После се достига до хоризонтален корниз с едно изтумбено надвесче – тук е вторият пасаж на въжето. И тук ми е единствената забележка към екипирането на маршрута – спитът е поставен доста високо, а възможност за джаджа няма. Аз лично сложих френд в една от хоризонталните цепки на корниза, но не мисля, че би ме задържал тъй като стените на цепката не се затварят и са гладки. Все пак кой знае – може би някой ще открие по-добро място. След едно психарско изправяне се включваш в спита и малко след него има удобно място за клема. След това се катери по малко, но адски обрасло с характерните за Враца трънаци, винкелче. Достига се площадката надясно на една полегнала плоча – има два лепени клина. Категорията на това въже е 7/7+, но бих казал, че много движения са от 6/6+ категория.

Трето въже: По винкела, който почва веднага след площадката се катери нагоре на джаджи. След като той свърши става ронливо и трябва да се внимава. Има едно трудно движение и се достига единствения спит на това въже. Ако се катери надясно към типична за района цепка с дърво в нея, трябва много да се внимава – ОТ ТАМ СЕ ОТКЪРТВАТ ГОЛЕМИТЕ ПАВЕТА! По-добре е да се мине леко в ляво и да се следва ръба до достигане на рапелните болтове на “Урвич”. Има интересно минаване по гладка плоча с цепка, в която могат да се перкат джаджи.

Като цяло маршрутът е ток и жица. Много хубав и с интересен стил на екипиране. Доста стабилен в сравнение с много от туровете на Враца. Не е подходящ за начинаещи или хора, който нямат опит в слагането на джаджи.

Приятно катерене и очаквам коментари, за да си опресняваме информацията!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

4 × two =