Февруари – VII-/VII

Враца, масив Зъбът

Маршрутът започва на два-три метра вдясно от тур “Кучешки зъб” по характерно тясно винкелче с клин, някъде на 4-5 метра от земята. Тръгването не е означено, но е лесно за нацелване.

Изключително красив и иинтересен маршрут. Има клинове, но си трябват и джаджи. Площадките са добри. Последното въже е еднакво с “Кучешки зъб”.

схемата е от www.climbingguidebg.com

1. Тръгва се по характерно винкелче, което се катери на дюнфер. Има удобна цепка за френдове и три клина. От винкелчето се прави лек траверс надясно към едно дръвче. Над него е и следващият клин. От тук тръгва изключително красива полегнала плоча с дупки, по които се катери на принципа хватка-стъпка. По плочата се върви леко вдясно като се гони ръба. От тук през храстите се ходи по посока горната плоча. Площадката е с два клина и е лесна за разпознаване.

2.Това е пасажното въже. Тръгва се по плочата, клиновете са сравнително начесто и лесно се виждат. Има възможности за слагане на клеми и френдове в промеждутъците. Най-трудната част е след последния клин на плочата. Тук е възможно да се мине и изкуствено. В цепката над клина влиза среден номер френд. От цепката се прави лек траверс налява, като се минава покрай площадката на “Кучешки зъб”. От нея вдясно по леко надвесен ръб се стига до площадката на тура, точно под таванче. В горната част на ръба има няколко движения от VI+ категория и трябва да се внимава. Площадката е на два клина, има място и за по-голяма клема.

3. Тръгва се леко вдясно и нагоре през таванчето. Изглежда по-трудно отколкото е. Първият клин е по полочата след таванчето. Тук отново се достига до пасаж – VII-/VII. Клиновете са бити като за А0. В последния клин не влиза нормален карабинер – може да се сложи лента или прусек; до клина има и добра цепка за клема. От тук се прави лек траверс наляво. Стига се до ронливо винкелче с клин в основата. По винкелчето се търси минаване наляво към ръба. От другата страна на ръба има клин, но не се вижда лесно. От клина се продължава надясно към върха на игличката. От там по скално мостче се достига площадката на “Кучешки зъб”. От тук има още 15 метра до върха на иглата, след което се слиза по рапела на Зъба.

Описанието е направено след изкачване на 03.2007г. от Даката и Васко.

Коментари

  1. Така първата осигуровка е точно там където Данчу казва но пък е с един клин не с два. Според мен пасажа на маршруда е на 2-рото въже, третото се минава чисто някъде към 6+ . На третото въже в клина за който Данчу разправя влиза Simond Spider карабинер. Много убаф маршруд.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

five + 17 =