Базов лагер върху глетчера

Как е най-правилно да установим Базовия си лагер за максимум удобство

Всеки, който е къмпингувал продължително върху глетчери, знае колко е важно да се установи лагера правилно. Тъй като катеря за удоволствие, а не за да изпитвам недостиг на необходими неща, аз самият никога не правя компромиси, когато се отнася до създаване на комфорт в Базата.

Когато пристигнеш на глетчера, независимо как си се озовал там, първото правило е да се избере най-доброто възможно място за поставяне на палатката. Най-важното е тя да не се опъва под лавинни склонове или сераци. По принцип това подходящо място е около средата на ледника. Това при всички случаи ще ви осигури достатъчно слънчева светлина, което спомага за подържане на висок боен дух. Опитайте повърхността за скрити пукнатини. Вкопайте палатката на около половин метър в земята и ориентирайте неината дълга страна по посока на вятъра. Изкопайте дупки на изхода и входа за по-лесен достъп. Аз обикновено нося дървени колчета за по-сигурно закрепване на палатката към снега. За да не се скъса и за да не я отвее вятъра, тя трябва да е добре опъната.

Готвенето извън палатката, когато тя има предверие е доста популярно, но аз винаги готвя вътре. По този начин, примуса ми действа като радиатор и не се налага да се обличам всеки път, когато ми се допие нещо топло. Опънете въженце под покрива на палатката, за да изсушите мокрите си чорапи и ръкавици. Аз обикновено си нося парче шпертплат, което поставям по средата на палатката между мен и свръзката ми. Размерът на шпертплата зависи от това дали ходя или летя до Базовия лагер. Тази “масичка” ще ви осигури равна повърхност за готвене и поставяне на кухненските прибори. Аз складирам снега за готвене в плик, който поставям отвън до входа на палатката. Някъде на това място, изкопавам “хладилна камера” за храните, които се развалят. Опитайте да ориентирате тази “камера” на север, срещу слънцето или пък изкопайте по-дълбока дупка.

Малко рибарско столче е нещо много удобно, както и надуваем дюшек. Поставете столчето по такъв начин, че да достигате до снега за готвене, “хладилника” и примуса без да трябва да се местите. Аз почти винаги използвам течни горива за примуса, защото те не са податливи на студа. Ако имам повече гориво, просто засилвам примуса, за да се стопли палатката. ВИНАГИ ВНИМАВАЙТЕ ДА ИМА ДОСТАТЪЧНО ВЕНТИЛАЦИЯ В ПАЛАТКАТА ВИ, ТОЕСТ ПО ЕДИН ВЕНТИЛАЦИОНЕН ОТВОР ОТ ДВЕТЕ СТРАНИ!!!! Газта е по-тежка от въздуха и пада ниско, когато спите, така че не пренебрегвайте вентилацията. По време на снежни бури, внимавайте палатката ви да не бъде напълно затрупана – има случаи на задушени хора по такива причини.

Ще ви е необходим по-голям съд за топене на сняг и по-малък за загребване и наливане на заврялата вода. Да се излиза от палатката, за да се пикае си е досадно нещо. Носете си бутилка с широко гърло, по една за всеки от вас. Друга удобна придобивка са “базовите обувки” – те трябва да са лесни за обуване, за да не се налага всеки път да слагате двойните си обувки. Когато отивате да катерите и оставяте палатката си без надзор, поставяйте пред входа висока пръчка или щека, за да намерите убежището си ако завали силно. Определяне на точката на Базата ви чрез GPS е също много добра идея.

Превод от www.climbing.com


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

8 + twelve =