Тур “Скакауец”

Масив Кучешкия зъб

Т. “Скакауец” – 100 м., 6+, А0, Масив Кучешкия зъб
15.09.2013 г., Никола Леваков и Валерия Цолова
Начало: 3 м. вдясно от т. “К. зъб”
НИ – нормалния
Път за слизане: на рапели по тура


1-во въже: Много красиви и чисти плочи от 5+ до 6+, А0. Осигуровка на дърво. 40 м. 4 скални клина и 2 болта.
2-ро въже: Наляво и нагоре по нетрудни, но много красиви форми до дървото в кулоара, което е 1-вата осигуровка на т. “К. зъб”. Категория 5-, 15 м.
3-то въже: Характерна цепка, която води към таванче (5+). Заобикаля се отляво (6) и после диагопнално надясно (6, А0) към финалната цепка на варианта на т. “К. зъб” (вариант Н. Ламбов) в последните му 10 м. 6 скални клина. Дължина 45 м.
Турът е почистен и достатъчно екипиран. След няколко преминавания и мнения ще се реши дали трябват 2 болта на 2-ро въже.
Линията е много логична и преминава по здрава скала с различни и интересни форми.vratsa_skakauetc_route

Коментари

  1. Първо въже има два дефинирани пасажа, осигурени с по един болт. Минават се чисто (7/7+). Вторият е може би една идея по-лесен от първия.

  2. Вчера изкатерихме тура свободно, и според мен и двата пасажа на 1-во въже са 7-. И на двата ми отне известно време да схвана най-лесния начин на преминаване, но веднъж открит, не са много трудни. Може да ги минеш наистина и като 7+.
    Осигуровката на 1-во въже направихме над едно сухо дърво на много удобна площадка при скален клин – главно за да виждам Ася и е перфектно там. Сухото дърво обаче пречи и ако имах инструмент щях да го махна… Все се заричам да не катеря на Враца без трион.
    Третото въже е точно 50 м от дървото на ръба на Кучешкия зъб, до 2 болта лонглайф, които сега открих на 1 м отляво под върха на иглата. Най-вроятно са от края на “Къде си мислиш че отиваш бе”, но бях забравил да ги отбележа в гидовника, сега това е поправено, и прави осигуряването много удобно от малката площадка там. Има и добра видимост към партьора. Прехвърлянето в цепката не е повече от 6 кат., и най-трудното е самата тя, и то главно заради тревите в нея.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

5 × two =