Тур “Радио Ереван” (V-)

Източната стена на връх Кабул

Начало: Турът се намира в дясната част на стената. Тръгва се от специфична скаличка, която се заобикаля от ляво.

Първо изкачване: Овагим Кешишян, Йордан Чобанов 17.03.2012 Кат. V-

Първо въже се движи логично по посока на тревен винкел. Площадката се прави на удобна за клеми и малки френдове цепка в долната част на винкела (100 м.)

От полщадката се продължава нагоре по винкела към клин. От винкела се продължава по снежно поле край няколко дървета. От ръба се тръгва на ляво към ясно изразен скален праг. Площадката е на клин и хубава цепка за клеми. (60 м.)

По малко винкелче наляво се продължава към плоча с клин на нея. От плочата се излиза на върха на иглата. Тук след малко ходене се прави площадка на дърво. (40 м.)

Подход:

От хижата се върви към големия водопад. При камъка се тръгва нагоре през гората. В горната част се върви под линията на дърветата покрай улея към дясната част на стената. Тук точно под основата на тура трябва да се пресече улея. Подходът е лавиноопасен и не се препоръчва в нестабилни условия.

Слизане:

От краят на иглата е възможно да се слезе с два рапела от дървета до основата на скалите. Рапелите са през улей и не са препоръчителни при опасност за лавини.

Друга възможност е от иглата да се продължи нагоре до излизане на склона. От тук следващото ребро в дясно (по посока на хижата) е реброто за напускане на стената (виж описанието за слизане от другите маршрути).

Необходим инвентар:

Пълен комплект клеми и френдове, 10 примки, двойно въже (желателно 60 м.)

Време за изкачване 2 ч.

radio-erevan1 radio-erevan2

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

1 + 17 =