Тур “Ненков-Жазмати” (VI)

Източната стена на връх Кабул

Начало: Турът се намира в най-дясната част на стената, като минава по специфичен винкел в ляво от серия тавани, пресечени от бели, хоризонтални жилки.

Премиера: Григор Вътев, Йордан Чобанов 03.03.2012 Кат. VI

nenkow-vazmati2

Първо въже тръгва с малко винкелче, в основата на което е оставен клин за осигуряване на втория. От винкела се продължава по посока на отцепен камък. Надвесчето под камъка се заобикаля от дясно. От тук през камъка се минава на камина. Продължава се право нагоре до достигането на тревен перваз. По него се траверсира на ляво. Площадката се прави в края на перваза на две дръвчета. Въжето предлага красиво катерене с няколко пасажа към VI категория (40 м.).

Второ въже се катери изцяло на туфи. От площадката се траверсира на дясно към удобно дръвче. От тук с още един траверс на дясно се достига до тревно винкелче, по което се напуска стената. Излиза се на реброто за слизане, като първата скаличка се заобикаля от дясно. Прави се площадка на следващата на скален издатък с лента и в удобна цепка с клема (55 м.).

Подход:
Подoхдът прави тура подходящ за катерене в по-нестабилни условия, но трябва да се винмава. От хижата се върви към големия водопад. При камъка се тръгва нагоре през гората. В горната част се върви под линията на дърветата покрай улея към дясната част на стената. Последните 200 метра са открити и се преминават плътно покрай скалите на ръба. Турът тръгва от малко винкелче с клин в основата.

Слизане:

Турът излиза на реброто за напускане на стената. От последната площадка се вижда хижата. Върви се надолу и на ляво към гората. В гората се държи дясно, за да се избегнат скаличките при висулките (30 мин.).

Необходим инвентар:

Пълен комплект клеми и френдове, 2 клина, дълги ленти, 12 примки, двойно въже (желателно 60 м.)

Време за изкачване:

2 ч.

nenkow-vazmati1

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

1 + 12 =