Планиниада на 13-14 декември

Дивото зове :)

Ако я нямаше планината… Къде щяхме да избягаме от града? Къде щяха да се завързват най-силните приятелства? Къде щяхме да намираме най-истинската оценка на възможностите си – можеш или не можеш? Къде щяхме да получим възможност да пипнем природата такава, каквато е и каквато винаги е била – чиста, истинска, неподправена?

Светът без планини, без природа, е твърде тесен и сложен за едно човешко същество. Нека не променяме планината, нагаждайки я към тесния си кръгозор и недоразвитите си поради мързел възможности, ами се опитаме да дораснем до нея. За да бъдем достойни да я видим и докоснем в цялата й красота. Защо не? Мислите, че не е забавно ли? Че е много трудно? Грешите. Най-хубавото място не винаги е онова, до което можеш да си паркираш колата. Дивото зове гръмогласно за втора сбирка в планината, в защита на планината. Вече не за „девствена Рила”, а просто за цялата ни прекрасна българска природа. Елате си у дома, в нашата обща планина:)

Планиниадата ще се проведе на 13-14 декември тази година на хижа Мальовица.

Като част от програмата ще се случва “Детската Планиниада” с ученици от еко-клубовете “Посланици на природата” и техни приятели организирани от НЧ Бъдеще сега. Програмата на “Детската Планиниада” ще следва организираните мероприятия и учениците ще се включват наравно с останалите в надпреварите и мероприятията на 13 декември. Планината обича децата, които остават да живеят за винаги в нас, дори и когато пораснем “големи”. Тя ни вика да се забавляваме и играем цял ден без родители и ограничения. Сигурни сме, че всички ще ни завидят и ще искат да се включат в нашите игри, които ще подготвим. Очаквайте изненада пред хижа Мальовица на 13 декември. В ръцете на децата е бъдещето на планината, която толкова много обичаме. Трябва да сме сигурни, че я оставяме в сигурни ръце.

Очакваме с отворени обятия всички планинари, алпинисти, загрижени за природата хора и просто хубави хора, желаещи да се позабавляват. Имаме само две задължителни условия: боклукът – в раницата; и всеки да си носи канче:) Стига вече user-ски истории с пластмасови отпадъци и „чашите – от кръчмата”, отиваме на планина.

Програмата е следната:

13 декември – събота

10:00 ч. – Откриване на поляната на ЦПШ;

Разпределяне на участниците в следните забави:

10:30 ч. – Ориентиране – веднага след откриването; място на провеждане: ЦПШ; дали ще го направите за кеф, за да натрупате опит или за наградите (които ги има), няма значение.
“Детска Планиниада”

11:00 ч. – Откриване и представяне на спортните прояви, които ще се сътоят в района на х. Мальовица.

11:00 – Катерене на голямата стена на х. Мальовица; Катеренето ще е по-безопасно от пресичане на улица, гаранцията е от нас.
“Детска Планиниада”

11:00 ч. – Тенис на маса – открит турнир между всички желаещи.

От 11:00 ч. през целия съботен ден следните две прояви:
Снежни скулптури – който не си е правил от сняг нищо по-различно от снежен човек (или пък нищо не е правил от сняг), много е пропуснал:) Призоваваме всички творци да изваят идеите си от тази нетрайна материя, пък ние ще ги увековечим като фотоматериал. Ако глобалното затопляне позволи…
Снежни иглута и пещери – снегът не е само студен и мокър, той може да стане и дом. Всички желаещи копачи и строители могат да покажат, колко точно удобно свърталище ще си направят. Отново – ако глобалното затопляне позволи.
“Детска Планиниада”

От 11:00 ч. поход със ски или снегоходки – в зависимост от условията.

14:00 ч. – Украсяване на елхата пред хижата; Стълбите от нас, украсата – от вас:) Нека и Рила се понакипри за Коледа:)
“Детска Планиниада”

16:30 ч. – Бирпонг – за любителите на биричката и топлите помещения:) В крайна сметка зимата всеки се смръзва рано или късно.

18:00 ч. – Приключване на състезанията и награждаване.

19:00 ч. – Презентации от експедиции до близки и далечни места , приридозащитни, филмчета и др.

21:00 ч. – Форум театър за Рила.

22:00 ч. – Конкурс за планинарска песен – най-добре авторски и нови песни, но допускаме и „изтъркани” парчета в мноооого добро изпълнение:)

14 декември – неделя

11:00 ч. – Бой със снежни топки – за изтрезняване и повдигане на тонуса:) И не просто бой, а грандиозна битка на големи отбори. Победителите, то се знае, ще намажат по нещо:)

12:30 – 14:00 ч. – Лавинна безопасност:
– теория;
– инструкция;
– лавинен профил.

14:00 ч. – Закриване. Разбира се това, че сме закрили Планиниадата не означава, че трябва да си тръгнете.

Медиен партньор на Планиниада за Рила е News.bg

Организации, които взимат участие:
х. Мальовица
Фондация “Планинар”
Алпийски клуб “Млад дихател”
Алпийски клуб “Планинец”
Асоциация “Планини и хора”
Пещерен клуб и спелео училище “София”
Пещерен клуб “Под Ръба”
Граждани за Рила
Екологично сдружение “За Земята”
Читалище “Бъдеще сега”
Коалиция “За да остане природа”

Спонсори:
Стената
Екипировка
Ред Рок
Макалу
Алпи
XCoSports
Storm-shop
BCA – Backcountry Access
Екобулпак
Слънчоглед

Това е програмата, който намира нещо за себе си в нея – добре, който пък просто иска да се поразтъпче из района също е добре дошъл. Тази година имаме повече участници и спонсори откъм организиране на проявата, което дава надежди за заформянето на една добра традиция. Очакваме ви горе на баира с много усмивки:)

P.S.: И предупреждавам – този път друсаните до невменяемост навлеци няма да ги спасявам от побой, а лично ще ги маризя.

Ксе

Какво да си носим:
Спални чували – препоръчително!
Канчета – задължително!
Зимни обувки – наложително!
Челници – осветително!
Лавинни лопати и сонди – за копаещите пещери и строящите иглута – измокрително!
Компаси – за ориентировачите – незагубително!
Планинска застраховка – (не е задължително, но при случай, в който се намеси ПСС и нещата завършат щастливо – нейната липса може да помрачи настроението) – разумително!
Песни и музикални изнструменти – положително!
Презентации и филмчета за нашите дейности, акции и постижения – възхитително!
Фотоапарати – увековечително!
Шал, шапка, ръкавици – затоплително!
Торба за боклуци – всеки сам напълно съзнателно и почистително!
Храна (хижата ще предлага, но не се знае дали ще смогне на хилядите участници) – овкусително!
Смях – заразително!

!!! Молим преди да тръгнете, да проверите в интернет времето и да се екипирате според очакваните условия адекватно! Организаторите не носят отговорност за лошо подготвени участници, излизащи в планината !!!

Организаторите си запазват правото за промени в програмата!
Благодарим на участниците и спонсорите за съдействието 

Коментари

 1. Здравейте, звучи страхотно и се надявам да се видим там. Има някои уточнения, за които искам да попитам:
  Трябва ли предварително да се съобщи за участието ни?
  Каква е цената на нощувката?
  Някой може ли да препоръча как най-лесно да стигна до там?

 2. Иха, първи заинтересован:)
  Няма нужда да съобщавате предварително за участието.
  Цените на нощувките са 10-12 (не помня) лв. в новата хижа и 7 в старата (които са една до друга).
  За стигане – има маршрутки от София, които отиват директно до ЦПШ (Централна планинска школа), откъдето пътят до хижата е директно нагоре през портичката. Сутрешната маршрутка тръгва към 07:00 от автогара Юг (кв. Изток). Има и следобедна, но не помня часа. Ще дам още инфо в самата статия, щом проуча въпроса. Ще се радвам да се видим ГОРЕ:)

 3. Ооооо, мерси за информацията :) Сега заформям и групичка, която ще дойде ГОРЕ! :) Ще се чакаме там и ще си го направим много весело ;)

 4. Супер!
  Дано повече хора се ентусиазират следващите седмици!

 5. Здравейте! Страхотно е измислено, но искам да знам за някои неща – под това ориентиране какво да разбирам – спорта, с карта и компас най-бързо да стигнеш до края на маршрута или нещо друго? Нали там ще има откъде да се купи храна? А също дали някой около Търново е решил да ходи натам и дали иска компания за пътуването?

 6. Zdraveiite!:) Tova e suuper qko i mnogo iskam da doida i sum sigurna,4e i mnogo ot moite priqteli 6te iskat,samo da popitam do koga moje da se zapi6em i kak? Na hijata li trqbva da se obadim ili po drug na4in? :)))

 7. Както вече писах по-долу – НЯМА НУЖДА ДА СЪОБЩАВАТЕ ПРЕДВАРИТЕЛНО ЗА УЧАСТИЕТО СИ, нито да се записвате. С хижата имаме уговорка да не поема други ангажименти и резервации по време на проявата. Т.е., за да участвате трябва просто да ДОЙДЕТЕ:)

  За ориентирането – не съм аз инструкторът и не съм кой знае колко наясно с цялата му програма. Но едва ли ще е нещо за задълбали профита:) Най-вероятно ще са просто зададени маршрути, които ще се минават за скорост.

  Храна си купете най-късно от Самоков, щото с цялата навалица не се знае, кой ще е способен да готви толкова:)

 8. Като не трябва да казваме кой ще идва кой не..дайте поне да кажем кой е с кола и колко места има :)

 9. ОК, откриваме темата за колите. За да не става организационна лудница в коментите, нека пишат САМО хора, които ще пътуват с кола и имат свободни места. Всеки виден шофьор да остави телефон за връзка и да каже, от кой град ще тръгва (както виждате, има и хора от Търново). При запълване на местата ми пишете на kcekce@abv.bg, за да изтрия \”обявата\” и да не ви звънят повече.

 10. А то има ли достатъчно снежец за каране ?!!!
  да не си останем само с боя с топки

 11. Катя (от х. Мальовица) каза, че има сняг до коляното в момента, та дано декември стане повечко. А и човек все някъде трябва да си унищожава старите ски, нали?:)

 12. Здравеите!
  Звучи прекрасно но нещо не ми е ясно:)
  Трябва ли предварително да се съобщи за резервации?
  Как се стига до хижата?(транспорт)
  Благодаря!

 13. P.S.
  Проччетох отговора на въпроса си по долу…сори за спама:)
  Остава само този с транспорта…аз съм от Ямбол и ще се добера до София с влак а от там???Видях за маршрутката …07:00 сигурен ли е часът…да не остана ДОЛУ:)А ако има някой с автомобил и има място при него да минава от тук да свирне,обещавам да не ям по пътя да не слизам в движение и да не разказвам вицове на шофиора:)

 14. Ми \”гуглирах\” въпроса (що не ползвате Google бре, хора??) – маршрутката наистина тръгва в 7:00 от автогара Юг. Намерих някакъв форумаджийски пост на някакъв пич, дето не могъл да се качи, защото се напълнила и отхвърчала още преди 7:00. Така че най-добре се вредете по-рано на опашката. Ако все пак не успеете – търсете превоз до Самоков или Говедарци. Оттам – чакане на следващата маршрутка до ЦПШ, която е следобедна; или стопиране (на мен не ми се е случвало да не успея да стигна на стоп до ЦПШ, а доста пъти съм си стопирала натам). Ако стигнете до Говедарци можете да тръгнете и пеша нагоре, пък нищо не пречи да мятате по някой палец на минаващите коли.

  А най-лесно е да навиеш някое приятелче с кола и да се посъберете 4-5 човека, хем ще ви е по-весело:)

 15. Еее не се ли появи някой с кола да каже че има 1 свободно място :)…айде че събота маршрутката ще е фулл

 16. Hi, predi godina praznuvahme 8-mi decemvri na Maliovitza. Poneje biahme mnogo hora angajirahme ciala marshrudka. Hvatkata stava kato zvunnete na 144 da vi dadat telefona na Avtogara Iug, sybirate se 20 choveka primerno, zvunkate i se ugovariate na tvyrda cena s marshrudkadjiata i sre6ta na Pliska kudeto za shofera 6te e nai – udobno. 4ista rabota :P. Aide do sled malko :P

 17. A i o6te ne6to – ima mnogo sniag minalia weekend padna 1 metyr pyk prez sedmicata e valialo o6te. Taka 4e koi ne nosi geti,…….

 18. На въпросната ЦПШ ли се паркира? А тя на колко път е от самата хижа? Да знам колко багаж да нося (сиреч може ли да прескачам до возилото) :)

 19. Велине, от паркинга на ЦПШ до хижа Мальовица пеша по пътеката е към час ходене, т.е. ако ти се разхожда, можеш и да се върнеш до колата, но най-добре да си носиш всички необходими за престоя ти неща със себе си :)

 20. Чудесно звучи, надявам се да имам възможност да дойда :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

sixteen − 13 =