Митака пострада на вр. Вихрен

Точна и обективна информация за инцидента

Първо – зарежете всички новини по телевизията, вестниците, интернет и радиото. Стига вече дезинформация. Второ – ето как стоят нещата реално, нека всички имат ясна представа и да не става паника, драма и звънене на тоя и оня.

Днес бяхме в гр. Разлог, където нашият клубен член и приятел Митака (Димитър Гуцев) беше настанен в болница.

Диагнозата е сътресение с мозъчен оток (некритичен), проблемът се лекува медикаментозно. Лекарите заявиха категорично, че не се налага хирургическа намеса. Диагнозата е поставена въз основа на клинични изследвания и наблюдения и двукратен преглед със скенер (вторият преглед стана днес, между 16:00 и 17:00 ч. вечерта). На скенера не се наблюдават нито сериозни мозъчни увреждания, нито кръвоизливи. Учудващо и за късмет единствена травма е ударът по главата, няма нищо счупено. Пациентът е настанен в реанимацията, не се допускат посетители, тъй като за лечението е от огромно значение болният да е в покой, на легло и да не се вълнува и превъзбужда. Според наблюденията на лекарите в състоянието на пациента се наблюдава значително подобрение в сравнение с предишния ден. Сега всички стискаме палци Миташки да се възстанови възможно най-бързо, за да ни весели пак с безкрайните си вицове и майтапи.

А сега за инцидента. Станал е вчера следобед. Митака в група с още трима души – кака Тони и Енчо (ПК “София”) и Вишан (наш пресен член) са правили преход в Пирин. Злополуката е станала между вр. Вихрен и Кутело. Членовете на групата, всички екипирани с котки и пикели, са се движили по ръба, когато Митака се спънал злополучно и започнал да се свлича по склона. Не успял да се спре с пикела, тъй като сконът бил скален, с пръхкава снежна покривка. След падането му групата реагирала бързо и адекватно. Спешно слезли при пострадалия и се свързали с ПСС за помощ. След повърхностен преглед за ясно изразени травми и адекватни/неадекватни реакции са изолирали Митака от околния студ с два пухени чувала, за да го предпазят от евентуален шок и измръзване. На първоначалното предложение на ПСС да метнат пострадалия на палатката и да го повлекат надолу сами, отказали категорично с възражението, че човек със сериозна черепно-мозъчна травма не може да се влачи просто така (което си е вярно). За щастие спасителите пристигнали достатъчно бързо с носилка-шейна и доста експедитивно транспортирали пострадалия надолу. Останалото го знаете вече – Митака е в реанимацията на единствената болница в Разлог. Тони и Енчо останаха в града, ще поддържам контакт с тях и ще опреснявам тази статия при възникване на нова информация.

А сега за средствата за масова ДЕЗИНФОРМАЦИЯ. Вече чухме какви ли не глупости, от това, че Митака бил в група с “неопитни любители-планинари”, до това, че се бил изгубил и те са го намерили случайно. Засрамете се, хора! Вие вече отдавна не сте журналисти, а чалга-текстописци и сценаристи за хоръри и сапунени сериали. Вместо да информират хората, медиите се занимават с жалко клюкарстване, съчинителство, подмазване, реклама и маркетинг. А да, забравих – и bodycount. Къде остана обективната информация? Не забравяйте все пак, че пишете за хора, които имат близки, родители и приятели, а не за литературни герои… Толкова от мен за днес, очаквайте нови включвания.

Ксе

25. 02. 2008 г.

Току-що говорих с Тони, минала е сутрешната визитация на лекарите при Митака. Показателите му са стабилни, не губи спонтанно съзнание, не се наблюдават никакви усложнения. Дежурната в момента лекарка не е била на работа вчера и не може да каже, дали има подобрение, но предполага, че има. Към 13:00 ч. на смяна застъпва лекуващият лекар от вчера, който ще може да каже, дали има подобрение. Очаквайте още информация тогава.

Ето и един коментар за инцидента, който ми изпрати Таня Кръстева от група планинари, които също са присъствали:

За мен е изненадващо че в тази статия не се споменава групата в която бях аз: Павел Тодоров, Камен Кръстев, Димитър Алексов и Васил Марков.

Ние бяхме спряли на премката на Кутело и Вихрен и наблюдавахме слизащата по ръба на Вихрен група.

След падането до Митко достигна пръв Вишан, няколко секунди след него Павел и Камен, аз и М.Алексов останахме на прямката на Кутело за да се свържем с ПСС. Сигналът беше подаден минута след инцидента, в 15,15ч.

Павел и Камен провериха пострадалия, свалиха раницата му,завиха го с чувал. Междувременно Тони и Енчо достигнаха до мястото на инцидента. Раницата на Тони остана в горната част на ръба.

Поставихме пострадалия на шалте, завит с два чувала. Камен започна да изравнява площадка за палатка, Вишан се присъедини към него. Васко се качи да свали раницата на Тони. Д.Алексов през цялото време поддържаше контакт с ПСС. Започнахме подготовка за пренасянето на Митко в палатката. По мое настояване преместихме Митко както е на шалтето във спален чувал, така че да можем да затворим ципа на чувала и да го изолираме максимално от вятъра. Така опакован местенето не беше съвсем рисковано и го прехвърлихме в палатката. Вътре с него влезнаха Тони и Енчо, а другите направиха заслон от увеличаващият се вятър. Преди преместването Павел разговаря с доктор Карина Сълова, по нейно ръководство направи преглед който затвърди убеждението на групата, че без носилка свалянето е силно рисково. От ПСС настояваха да започнем сваляне, но ние бяхме абсолютно против. Напълно невярна е информацията в сайта на ПСС че Павел се е опитвал да убеди групата да свалим пострадалият сами.

Първият от спасителите които достигна до групата разпореди веднага да се вдигаме, че започва сваляне с палатка. Влезе в палатката и като видя състоянието на пострадалият си промени мнението, извика носилка. Основната група на ПСС успя много бързо да достигне до нас, някъде към 19ч. Но поне час отне подготовката за свалянето. Слизането беше затруднено от много мекия сняг в долният казан. Всичките мъже се включиха в придвижването на носилката.

Таня Кръстева

25. 02. 2007 г., 14:00 ч.
Митака е в стабилно състояние

Тони и Енчо са говорили преди малко с лекуващия лекар. Митака продължава да е в стабилно състояние, преминал е преглед при очен лекар и специалист уши-нос-гърло, които казват, че всичко е наред. Във връзка с глупостите по медиите, подчертавам – няма никакви счупвания, камо ли на гръбнака! Единствената травма е мозъчният оток, който в момента е под контрол. Митака е по-спокоен от вчера, когато му даваха диазепам. Сега диазепамът е спрян, като пациентът продължава да е спокоен. Стискаме палци за по-нататъшно и по-скорошно подобрение. С теб сме, Миташки!

Ксе

25. 02. 2008 г., 19:45 ч.

Пак се свързахме с Тони, състоянието на Митака е без промяна – стабилно, но без резки подобрения. Ще имаме нова информация от болницата утре сутринта.

Ксе

26. 02. 2008 г., 11:35 ч.

Митака показва подобрение

Преди малко говорих с Тони. Лекуващият неврохирург д-р Балабанов, който има 20-годишен стаж в Пирогов, е казал, че е оптимист относно Митака. На втория скенер се забелязвало намаляване на отока. Междувременно Митака показва леко подобрение, отговорил е на няколко въпроса и за пръв път от злополуката насам е приел течности през устата. Лекарят е пояснил, че няма счупване, а само пукване на черепа. Давай все така, Миташки! Здрава пънкарска тиква лесно не се чупи:)

Ксе

26. 02. 2008 г., 19:00 ч.

Пак подобрение

Последната информация от болницата в Разлог – Миташки става все по-контактен, отговорил е на въпроси за имена на роднини и приятели, местораждане, настоящо местожителство и т.н.:) Лекарите са оптимистично настроени, както и ние:) Ех, обичам да пиша добри новини:)) Следващите данни – утре сутринта, след визитацията.

Ксе

27. 02. 2008 г., 11:00 ч.

Мозъчният оток спада

Днес е направен трети скенер, на който се вижда, че мозъчният оток е намалял. Вече захранват Митака със супа. Всички признаци сочат подобрение, ако продължава така, до няколко дни ще можем да отидем на свиждане при Миташки да ни разкаже някой виц:) Следваща информация – следобед. И стига сте тормозили Тони да й звъните, ей:)

Ксе

28. 02. 2008 г., 12:00 ч.

Миташки – все по-адекватен:)

Поредният разговор с лекуващия неврохирург пак е бил обнадеждаващ. Д-р Балабанов е коментирал , че “се е разширил обемът на разговора” с Митака, т.е. той става все по-адекватен и по-ориентиран. Мерили са налягането в очните дъна, което е нормално. Общо взето всички признаци са към оздравяване. Все така да върви, стискаме палци и каквито други части имаме:)

Ксе

28. 02. 2008 г., 19:00 ч.

Подобрение!!

Тони ми се обади днес, провела е 2-3 минути разговор с Митака. Подобрението вече е явно, човекът става все по-адекватен, първите дни след инцидента дори не разпознаваше приятелите си. Сега води нормални разговори. Има явен напредък в припомнянето на подробни факти и т.н. Не знам, дали това ви говори нещо, но това е положението:) Оправя се:) Утре сутринта ще имаме нова информация след прегледа.

Ксе

29. 02. 2008 г., 13:00 ч.

Митака вече не е вегетарианец:)

Митака продължава да се подобрява, преди малко Тони и брат му са му ходили на свиждане и са говорили с него. За сметка на това е хапнал сладко-сладко една месна супичка, така че прощавай вегетарианство:) Още новини – евентуално довечера.

Ксе

01. 03. 2008 г., 11:00 ч.

Очакваме Митака в София към 08. 03

Такаа, Тони и Енчо се прибраха за малко в София вчера, така че следващите новини от болницата ще са чак към вторник. Всичко върви добре и даже просто чудесно, лекарите смятат, че към 08. 03 Митака ще може да се транспортира в София. Разбира се, ще има транспортни въпроси за уреждане и още не се знае, в коя болница ще бъде настанен тук. Но като стане, можем спокойно да му се заредим на свиждания:) В Разлог се канят да го изкарат от реанимацията скоро. Това е засега и Честита баба Марта:)

Ксе

04. 03. 2008 г., 19:00 ч.

Митака приказва яко простотии:)

Малко поразредих новините, защото всичко си върви добре и няма никаква “пожарна” информация. Днес Тони два пъти ходи на свиждане на Митака, първия път е приказвала с него около 2 часа. Митака пак ръси простотии:) Говори на лекуващия си лекар на “пич”, обяснява, че в лайната имало витамини и какви ли не още глупости:) Персоналът в реанимацията е коментирал “Ама той такава терца ли бил, яко майтапчия”:) Евентуално в събота горкият пациент ще се раздели с дългата си и дълго отглеждана косица, която поради шевове-мевове е била подкастрена твърде пънкарски дори и за неговия вкус… А, и последно – поправка за предишната новина – изписването от реанимация и потенциално транспортирането към София ще става след 10 март. Аааааре, до утре:)

Ксе

11. 03. 2008 г., 17:00 ч.

Четвърти скенер – всичко ок:)

Направен е четвърти скенер на мозъка, отокът е почти спаднал. Митака се е хранил самостоятелно тази сутрин, междувременно лекарите са преценили, че е по-добре да се възстанови напълно в Разлог, вместо да се мести към София. Както и да е, важното е, че се оправя и спуква сестрите от хилеж:) Все така и нагоре и напред;)

Ксе

28. 03. 2008 г., 17:00 ч.

Миташки си е вкъщи

Тъй, по повод временната бъгавост на сайта, не съм писала отдавна. Повечето май вече знаете, че Миташки е изписан от болница и си е вкъщи, вече ходихме да го видим няколко пъти. ОК е, възстановява се и хапва мръвка под натиска на кака Тони:)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

thirteen − twelve =