Експедиция на “Млад Дихател” на връх Матерхорн

Тримата дихатели се завърнаха в България

Гаджото (Иван Ненков), Фил (Филип Жазмати) и Троджи (Иван Савев) се върнаха в България на 6 март 2006 година. Лошите атмосферни условия така и не им позволиха да осъществят зимно изкачване на северната стена на връх Матерхорн.

Тримата дихатели натовариха колата и поеха на път в събота (24 февруари), около 5.00 ч сутринта. Същия ден те преминаха успешно сръбската граница след съвестен тараш на сръбските митничари:) По-късно получихме информация, че Гаджото, Фил и Тро вече са в Швейцария, в заслона Хьорнли, и една японка ги пои с чай. Времето там било студено и неблагоприятно за подвизи.

На 27 февруари героите съобщиха, че времето е било хубаво и са стигнали до подстъпа на стената. На следващия ден, обаче, времето се развали и не се очакваше да се оправи преди събота.

През следващите дни положението така и не се подобри и след осемдневно чакане на заслон Хьорнли Гаджото, Тро и Фил поеха пътя надолу по ръба преди времето да ги е блокирало горе за още една седмица. След близо 6 часа бъхтене в силен снеговалеж, дълбок сняг и мъгла, те успяха да слязат от планината.
В близко време може да публикуваме снимки на района на Матерхорн, които са направили там.

Коментари

  1. Здравейте и добре заварили.
    За съжаление времето, което и сега е лошо, в Алпите не ни позволи дори да тръгнем по стената. Успяхме само да достигнем до мястото, където се изкатерва една 15 метрова скаличка, за да се тръгне по горния ледник към началото на леденото поле. Това в единствения що годе свестен ден от пребиваването ни на х. Хьорнли. Специални благодарности на Васко (Пикела) и на Мартин, който ни пращаше редовно прогноза и определено ни помогнаха да не се зачимарим по маршрута. Слизането се оказа също доста кофти, тъй навалелият сняг беше образувал козирки и се свличаше по склоновете на ръба под формата на малки лавинки. Все пак при почти никаква видимост и две мини-инцидентчета се домъкнахме до Цермат.
    Благодарности на всички, които бяха с нас в мислите си и особено на Ксения, Тишо (с примуса), Искра (кинтари) и Петя (тоже). Абе на всички, които искрено ни желаеха успех. Абе въпреки всичко яко си е в Алпите и требе да помпаме.Тва е!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

5 + 6 =