Дихателите се завърнаха от Турция

Завърши първият международен катерачен фестивал в гр.Чанаккале, Турция

В понеделник 22 май в България се прибраха петимата ни представители в “Първият катерачен фестивал” Чанаккале 2006. Както беше обявено по-рано Иван Ненков, Ники Николов, Лъчезар Карчев, Ясен Георгиев и Евгени Бахчеванов, заедно с трима катерачи от НСА и Д-р Любомир Младенов участваха в организирания от Алпийския клуб на гр. Чанаккале, Турция фестивал.

Проявата стана възможна благодарение на кметството на града, в лицето на г-н Исмет Гюнешхан, на Университета “18 март” и на редица спонсори сред които, Ефес Пилзен и турските фирми за outdoor продукти – Kandi, Dasport, SCW, Adrenalin, Atlas Outdoor, Design Outdoor.

Ето как се развиха събитията накратко. Подробна статия ще се появи другата седмица в сайта.

14.05 – Пристигнахме към 19.15 в Чанаккале след 12 часово пътуване от София през Хасково. Последва официална вечеря и откриване на фестивала, на които присъстваха г-н Гюнешхан, и ректора на Университета “18 март” – г-н Айдън.

15.05 – Посетихме древния град Троя, който датира от преди 6 000 години. Пътувахме през Измир за селцето Кайнаклар, където се намира скалите. Пристигнахме късно вечерта и организирахме лагера на 15 мин. от скалите.

16.05 – Катерехме се активно през този ден. Особено се отличиха Тишо (преминал няколко 8-мици и една 9- on sight) и Емо от групата на НСА.
Сред турските ни приятели също се видя че има много добри катерачи. Още от България имахме желание да направим свой маршрут в рамките на фестивала. Харесахме си една плоча, която после преминаваше в полегнал винкел. Изкатерихме го като всеки от нас даде своя ценен принос за оборудването и обезопасяването на тура. Водач бях аз, а след това Лъчо огледа и поизчисти от треви и лабилни камъни маршрута. Гената дообезопаси края на маршрута, от където може да се слезе с рапел. Ники и Ясен доизчистиха премиерата от неприятните павета. По обща преценка категорията е 5+, като началото има вариант от 6-. Въпреки че не е труден и е дълъг само 15м. турът дава възможност за тренировка на по-неопитни алпинисти за trad. катерене. По самата линия има само два клина, трябват си джаджи, а горе има още два скални клина за площадка. В района други маршрути екипирани по този начин няма. Името на маршрута е “Аркадашлар” (от тур. Приятели) и е в чест на нашите домакини, без които тази среща нямаше да е възможна.

17.05 – Катерехме се на съседния обект, където е голямата пещера (подробни схеми и снимки ще пуснем скоро). Тишо и Емо отново се отличиха с някоя и друга осмица, а Ники премина няколко 7- on sight. В края на деня старият кокал Гената премина маршрут от 8- категория, за да покаже че и дихателите не си поплюват.
Ние с Ники и Ясен си харесахме една линия в неекипиран район и прокарахме тур “Млад Дихател”. Маршрутът е 40м и може да се премине на едно въже. Ние направихме площадка на 15тия метър като до там води Ники. На първото въже има един клин и удобни места за джаджи, на площадката са два – категорията е 5/5+. Второто въже изводих аз, като оставих три клина по трасето, а площадката е на върха на масива на джаджи. Категорията на второто въже е 5-.
18.05 – Сутринта имаше време за много малко катерене, като нашия домакин и приятел Нихат – Нико изкатери една 9-. После заминахме за Ефес. Този град впечатлява с многото запазени паметници на архитектурата и културата. Следобеда бяхме на моренце в Кушадъсъ. Много яко.

19.05 – Пристигнахме обратно в Чанаккале и разпускахме след тежкото пътуване.

20.05 – Нашите приятели бяха организирали интересни игри и много забавление. Ударихме му една готина почивка и се попекохме на плажа. Вечерта беше официалното закриване с барбекю, на което присъства г-н Гюнешхан. Всеки от участниците получи грамота и подаръци. Заради истинското приятелство Нихат Гюрбюз беше обявен от нас за почетен член на АК “Млад Дихател”. Благодарим ти за всико Нико.

21.05 – Отпътуване за България.

Тази една седмица за нас премина неусетно. И всичко беше прекрасно благодарение на нашите приятели от Чанаккале – Мюджган, Фелиз, Мелек, Туба, Сезак, Серджан, Гюрол, Туфан, Мемет, Емре и разбира се Нико.

Благодарим им от сърце и ги очакваме през септември в България.

Иван (Мурат)

Коментари

 1. Който се опита да търси умисъл в настоящата повест, ще бъде даден под съд;
  който се опита да търси поучение в нея, ще бъде пратен в изгнание;
  който се опита да търси злонамереност, ще бъде разстрелян.

  \”Талйан\” е сладка рибка чудесия,
  хамси-балък, башка чешит хамсия,
  тук никой я не знай, нито е чул;
  пък аз съм ги поглъщал още малък,
  като локум, по пет, по шест на залък;
  локма-локма емишим в Чанаккале !!!

 2. 4akah 4akah i eto go i nego. Evalata cesit efendi. Snimkite ti sa stanali xtra men4e 6te iz4akam oba4e da subera vsi4kite za da gi ka4a v sita. Memo mi pisa v4era i maila mu zavur6i sus slednoto \”chek take care of your self and zaibe badka\” :)

 3. …e,da ne zabravqme i sqnkata na maslinovite druv4eta bez koqto kojite ni ve4e nqma6e da sa su6tite…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

sixteen − 16 =