Бряновщица – яж му главата, майна!

Катерачните подвизи на Дихателите. Ура!

Идеята да посетим с курса скалите край с.Храбрино отдавна се въртеше в главите ни. И тъй като всезнаещите мето-спецове бяха обявили, че събота и неделя (03-04.06) ще вали та ще се скъса, реши се да се пробваме на уреченото място.

Славният клубен инвентарник, Рускинчето беше ходила преди години на скалите в местността Бряновщица и не спираше да бърбори колко било хубаво там. Тумбата успешно се събра на Шел-а на окръжна болница и се оказа че сме цяла правителствена делегация. Пет коли народ, възлизащи на 21 човека. Обезумяла софийска паплач.

Мини-кръстоносният ни поход включваше членове на клуба, смели и шумни курсисти, разни приятели от дните сияйни и Тартора на колектива – вокала на група “Боксер бенд” Борис (Мъната). Този последният е всеизвестен притежател на простотии, готварски и певчески умения и заразно весело настроение.

Джаста-праста се докопахме до района със скалите (местонахождението му бих запазил в тайна, за да съхраним този красив катерачен обект от бушуващата вълна на екипиране, болтиране, масовизиране и тероризиране, която ни облива напоследък). Само ще кажа, че скалите са малко след село Храбрино, слиза се по коларски път след голямата чешма, а скалите са на 15 мин. от пътя. По-подробно описание има в climbingguidebg.com.

Скалите имат много интересен строеж – по всяка вероятност са нещо като гнайс.

Маршрутите не са безброй, но са достатъчно. Има и спортни, и такива по две три въжета. Екипирането отразява историята на българския алпинизъм – има спитове-самоделки, скални клинове от всякакъв вид, има рапелни болтове и дори роолплъзи.

В близост до обекта има заслон за дъждовните изненади, а в гората човек може и палатка да си опне и на чувал да спи.

В събота се катерехме по следните маршрутчета – Бузлуджа (първото въже – V+), вляво от Бузлуджа по една гладка плоча в началото с надвесче – VII-, тур “Диверсант” V+ A0, тур “Ел-а (първото въже – V+/VI-), тур “Батман” VII-/VII, тур “Гергьовден” VII+.

Вечерта както си му е реда си заформихме дежурното джамборе с бира и китари.

На следващият ден изкатерихме тур “Ел-а” – 100м, V+/VI-, A0, тур “Бузлуджа” – 100м, V+, тур “Камината”

За съжаление ни заваля и с това приключиха катерачните ни подвизи.
Благодарение на Мъната, който нагледно доказа, че Джетата може да побере толкова алпинюги колкото изискват условията, всички се прибрахме вечерта в София благополучно. Естествено не пропуснахме да пием по бира в столицата на Източна Румелия – Пловдив. Там се сблъскахме с местен представител на Гилдията на верните приятели на чашката, който общуваше усилено с някакъв въображаем събеседник и се заканяше люто да му яде главата. От това естествено някои от нас пригладняха и се наложи да потушат този си нагон с по някой голям дюнер.

В най-близко време в сайта ще се появят схеми и снимки на скалите. Така, че ако някой ви покани да отскочите за ден/два до Бряновщица и този някой има кола и обладава весело, полуидиотско настроение, не се колебайте! Няма да съжалявате.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

twenty − 6 =