Тур “Контражур” 5b, 260 м.

Още един маршрут за гидовника на Байно. Първата част е спортно осигурена. Може да се катери само нея. Нагоре маршрутът придобива приключенски характер, но остава лесен и приятен начин за достигане до върха на Харамията.

С жълто е описана линията на Контражур, с червено е Rock Trip Integral

Контражур спрямо зимните турове на Джу и Rock Trip Integral

Маршрутът започва на няколко метра вляво от Смисъл:

1-во въже: 5b, 30 м. – 11 примки (спортно осигурено)

2-ро въже: 2-3, 25 м. – 1 междинен болт от излизането на Смисъл (може да се обедини с предишното въже). Катери се диагонално надясно, основно през треви и леки скални пасажи, до достигането на полегнала плоча с 1 болт за площадка

3-то въже: 5b, 30 м. – 7 примки (спортно осигурено). Площадка на 1 болт на няколко метра вляво от ръба на Rock Trip Integral. От тук може да се слезе на рапели или след траверса.

4-то въже: 2-3, 55 м. – Хоризонтален траверс наляво по треви и няколко лесни скални прагчета извежда до основата на специфичен винкел с широка цепка. Има оставен клин в основата на винкела за ориентиране.

Началото на горната част

5-то въже: 5а, 45 м. – Катери се по специфичен винкел с широка цепка до достигането на таван. Вдясно от тавана има 1 болт (може да се направи междинна площадка – 15 м.). Таванът се заобикаля от дясно и се продължава по винкел с цепка до края на иглата. Площадката е на ръба на иглата на 1 болт.

6-то въже: 4а, 40 м. – Продължава по неконкретизирани пасажи до върха на следващата игла. От тук се слива с Rock Trip Integral. Иглата се откатерва в посока върха и се прави площадка на болта на Rock Trip Integral.

7-мо въже: 5а, 35 м. – Следва излизането на Rock Trip Integral.

Необходим инвентар: 12 примки и пълен комплект джаджи за горната чат.

Първо изкачване:

юли 2023 г.

Димитър Коджабашев, Атанас Ставрев, Йордан Чобанов

Началото на Контражур

Коджабашев на контражур

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

11 − six =