Стар тур

Скална игла над Гражданска защита

С Малкия си харесахме една 30 метрова игичка на Враца с цел да направим нов маршрут. Както се оказа някой друг вече беше минал от там, но се получи перфектна линия с чудесна гледка :)

Скалата се намира точно над сградата на гражданска защита по пътя от Алпийския дом към враца. Иглата е в ляво от червената стена със сини линии от състезание. През средата и минава специфична цепка, в която си мислехме, че ще катерим. Както се оказа логичната линия се движи в ляво от нея. По тура има перфектни възможности за осигуряване. Предвид, че не е катерено скалата е здрава с малки изключения. Самата цепка е възможна за изкатерване, но е много трудна за осигуряване без да се бият болтове.

Салата е здрава и предлага красиво катерене към V-та категория. Линията е малко змииевидна, но изключително логична. Един стар клин има към 10-тия метър. Ние сложихме и един нов по-нагоре. Гледката от върха е невероятна, тъй като се вижда цяла Враца. Турът е към 30 метра. На върха на иглата се прави здрава площадка с ринг около камък. Има възможност да се сложи и френд. Слиза се с ходене към премка и от там надясно към пyтеката.

За подходът се тръгва покрай гаражите на Гражданска защита и от там директно нагоре. Стига се до каменна стена, покрай която има хубава пътечка. До края на стената се върви на ляво покрай стената, след която се тръгва право нагоре към игличката, която вече се вижда. Цялото ходене е към 5 минутии от пътя. Изложението е такова, че предлага сянка през по-голямата част от деня.

Описанието е направено след изкатерване на Мартин Михайлов и Йордан Чобанов на 07.04.2012 г.

dsc03562 2 3 4

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

19 − 18 =