Митикас – най-високия връх на Олимп

Домът на боговете - как се ходи дотам?

Планината Олимп е известна в гръцката митология като дом на боговете. Издига се почти от самия бряг на Егейско море. Най-високият й връх Митикас е 2917 м. и е вторият по височина връх на Балкански полуостров (първият, разбира се, е Мусала, каквото и да приказват гърците).

Точно към този връх се запътихме петима души преди малко повече от седмица.

Взехме си билет за влака София – Солун (Тесалоники, както го наричат гърците), събрахме се пет човека и тръгнахме. Пътуването до Солун беше комфортно и приятно. Гърция обаче ни посрещна навъсена и мъглива. Хванахме влак за Литохоро (това е градчето, което е изходен пункт за качване на върха), гарата на Литохоро се намира на 5 километра от селото. От гарата ще трябва да си извикате такси. Повикването става от мобилен телефон, а номерът е записан на гарата. Стига се до центъра на селото, откъдето се вижда характерният каньон на реката. Пътят минава между двете му стени.

Пътеката е добре маркирана с колци, табелки и червена боя. Маршрутът е обозначен с Е-4. Пътеката криволичи покрай реката нагоре-надолу, денивелацията до Приония е около 1000 м. Отсечката се взима за 5 часа, като гърците ни казаха, че пътят е 11 км., но на мен ми се видя повече.

Приония е граница на национален парк и къмпингуването там е забранено, за което се следи. Ама то няма и места за палатка, така че това не е повод за притеснение. По-лошото е, че от Приония чак до хижата няма вода. Има чешми, но когато ние бяхме там, всичките бяха пресъхнали. Денивелацията е 1000 м. и от бариерата нагоре едно равно място няма. Така че водата си е необходима, вземете си няколко бутилки отдолу, за всеки случай. Пътеката е добре маркирана.

По маршрута има места за почивка, две от тях с красива гледка и пейки. Хижата предлага храна и легло (срещу пари, разбира се), за спане на палатки също се плаща. Нагоре към върха не успяхме да излезем заради лошото време, но разбрах, че пътеката е добре маркирана и на единствения разклон има табела. Пътят до върха е 4 часа, 817 м. денивелация, като най-сложната част от маршрута е почти преди върха. Важно е да се внимава при мокро време и е хубаво да се вземе въже (за всеки случай), 4-5 примки и седалка. Който иска, може да си вземе и каска, защото върхът е мраморен и е доста голям ронляк.

Разходи:

Билет за влака София – Солун – София – 41 лв.
Билет за влака Солун – Литохоро – 6 евро
Такси от гарата до селото – 7 евро (качиха ни 5 човека в една кола)
Нощувка в хижата – 10 евро
Такси от Приония до гарата – 35 евро (пак 5 човека в кола), препоръчвам ви да вземете такси и на отиване, и на връщане
Билет за влака Литохоро – Солун – 6 евро

Ангел Златанов (Геле)

Коментари

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

five × five =