Дихатели, скали, постижения

Алпиниадата на Враца

От 30-ти април до 2-ри май на Враца се проведе “Ботева алпиниада Враца 2010”. Организатор на алпиниадата беше Клуб по екстремни спортове „Вратица” със съдействието на Община Враца, Федерацията по катерене и Природен парк „Врачански балкан”. Врачанският клуб се справи завидно добре с навигирането на всичките български, сръбски, македонски, румънски и германски катерачи, направи една прекрасна вечер с жива музика и спомогна за доброто настроение на всички.

Пристигайки в петък вечер трудно намираме къде да разпънем палатките – всяко по-равно, че и не-толкова равно кътче от околните поляни е заето. Но кога е било Враца да откаже да приеме още гости? Имаше достатъчно място и за нас, а проходът отдалеч изглеждаше като илюстрация на каталог за алпийскa екипировка или като базов лагер на Еверест в разгара на сезона :)
Огънчетата вече пламтяха, раздувките и плановете ставаха пропорционално по-героични с количеството изпита биричка :) Всички вече имахме идеи за изкачванията си на другата сутрин.
Ставане в 5… Първият, най-труден пасаж за всички беше от чувала в палатката до пътеката към Централна. А тя отдавна не бе виждала толкова катерачи накуп – имаше свръзки по почти всички популярни, и не толкова популярни турове. Имаше и опашка под някои маршрути! Станалите най-рано бяха възнаградени – в 8 часа всички бяхме преодоляли поне по едно въже от маршрута.

Мъжкия “отбор” Дихатели – Ники Николов и Венци Костов тръгнаха по Атанас Кованджиев. Клубните другари Стоян Тодоров – Мулето и Васко от Планинец избраха тур Орловец, а Пешо от Вертикален свят и неговата свръзка – Ивайло тръгнаха по България 1300. Аз (Марина), Асето Джамбазова и Симона Иванова налазихме “Винкелите”, като за Монката това беше първо катерене на Централна стена!
Докато с мацките катерехме, можехме да чуем и видим как мъжете наоколо се борят със скали, много по-гладки от “нашите” Винкели. За да им дадем сили и смелост цял ден се скъсахме да викаме и да ги окуражаваме :)

Изкачванията започнаха почти едновременно, ноза някои от участниците продължиха до мрак. Всички познати и непознати алпинисти се справиха успешно и си слязоха в лагера живи и здрави. Вершинката позволи да бъде покорена, а временцето не се намуси и не измокри окъснелите.

Докато повечето от 130-те участника в Алпиниадата пиеха бирички и слушаха на живо група БГз и гледаха прожекции на филми с алпийска тематика директно върху скалите, Стоянчо – Мулето и Васко се бореха с излизането на тур “Орловец”, за който на другия ден взеха и първа награда.

В неделя (2-ри май) изкачванията продължиха до 15:30 часа, когато беше обявен краят на алпиниадата.
Крайното класиране е:
3-то място – Милен Братанов – АК „Вихрен”, София и Косьо Локманджиев – КА “НСА”, София
2-ро място – Григор Вътев и Благовеста Стоянкина от АК „Железник”, Стара Загора
1-во място – Васил Ахчийски от АК „Планинец”, София и Стоян Тодоров – Мулето
Ние (Марина Михайлова, Ася Джамбазова и Симона Иванова от АК „Млад дихател”, София) получихме наградата за най-атрактивна женска свръзка .
„Алпйски одсек Белграда” – Сърбия получиха награда-подарък за най-голяма чуждестранна група (бяха повече от 40 човека!).

Нашият Млад Дихателски екип също беше многочислен – по скаличките се разписаха Николов, Венци, аз, Асето, Симона, Сашо, Владо (братът на Ицката), Делянка и Яската.
Заканихме се на есенната Алпиниада да сме even more!

Всички заедно за пореден път бяхме едно семейство и се чувствахме удома под сянката на Врачанските скали.

МаринаLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

12 − 8 =